ARAMA

baro@malatyabarosu.org.tr

Sayılarla Akçadağ Adliyesi Akçadağ Adliyesi.. Akçadağ

SAYILARLA AKÇADAĞ AKÇADAĞ ADLİYE ADLİYE

Akçadağ ilçemizde asliye ceza, sulh ceza, asliye hukuk, sulh hukuk, icra hukuk, icra ceza ve kadastro mahkemeleri var. Bu mahkemelerde iki C. savcısı, üç hakim görev yapıyor.

İlçede iki avukatımızın bürosu bulunmaktadır.

Akçadağ mahkemelerimizde 2008 yılında toplam 1592 dosyaya bakılmışken, 2009 yılında 1826 dosyaya bakılmıştır.

Bir yıllık genel artış oranı: Yüzde 11

Bu artış oranının ceza davaları açısından kaç olduğuna bakalım:

Asliye ceza, sulh ceza, 2008’de 638 dosya, 2009’da 829 dosya.

Bir yıllık artış oranı:Yüzde 13

Hukuk davaları açısından bakalım:

Asliye hukuk-sulh hukuk, 08’de 859 dosya, 2009’da 920 dosya.

Artış oranı:Yüzde 10.7

İcra hukuk davalarındaki artış daha fazladır:

2008’de bakılan dosya sayısı 10 iken, bu sayı 2009’da 26’ya çıkmış.

Artış oranı: Yüzde 160

Yazan: Av. Selahattin Sarıoğlu

Aşağıdaki biligiler Malatya Valilik Web Sitesinden alınmıştır.

AKÇADAĞ

Yüzölçümü .................: 1.193 km2

İl Toplam Nüfusu ..........: 722.065  (2007 Genel Nüfus Sayımı'na göre)

İl Toplam Şehir Nüfusu ....: 462.569  (2007 Genel Nüfus Sayımı'na göre)

İl Toplam Köy Nüfusu ......: 259.496  (2007 Genel Nüfus Sayımı'na göre)

Akçadağ Toplam Nüfus ......:  29.940  (2007 Genel Nüfus Sayımı'na göre)

Akçadağ Şehir Nüfusu ......:   8.427  (2007 Genel Nüfus Sayımı'na göre)

Akçadağ Köy Nüfusu ........:  21.513  (2007 Genel Nüfus Sayımı'na göre)

Akçadağ yöresinde ilk yerleşim M.Ö. 111'de eski Tunç devrinde başlamış, Geç Hitit, Roma ve Bizans devirlerinde devam etmiştir. Bu devirlerin yörede yaşandığı Akçadağ ilçe merkezinde yer alan Akçadağ Höyük ve Akçadağ kasabasında yer alan Ören Höyük ve Akçadağ Ören kasabası yolu üzerinde bulunan ikinciler Höyükte yapılan yüzey çalışmalarıyla belirlenmiştir. İlçemiz Osmanlı döneminde de yerini koruyarak Sultan Hamid'in Doğu Anadolu'da meydana getirdiği Hamidiye Alayları çerçevesinde Osmanlı ordusuna at ve zahire yetiştirmiştir.

Akçadağ, Osmanlı devrinde tahminen 1850 yıllarında bugünkü Levent bucağında teşkilatlandırılmış, 1858 yılında ilçe merkezi şimdiki yerine Arga'ya nakil edilmiştir.

Cumhuriyet döneminde de Malatya'ya bağlı ilçe merkezi olan Akçadağ'ın Malatya'ya 37 km. batı ve kuzey batısında 850 ile 1660 rakımları arasında, ilçenin doğusunda Malatya merkez ilçesi, güneyinde Yeşily urt ve Doğanşehir ilçesi, batısında Kahramanmaraş iline bağlı Elbistan ilçesi, kuzeyinde Darende ve Hekimhan ilçeleri bulunmaktadır.

İlçenin yüzölçümü 1.193 km2 olup denizden yükseldiği 925 metredir. İlçenin Kürecik ve Levent olmak üzere 2 bucağı, merkez Ören ve Yukarı Kozluca olmak üzere 3 belediyesiyle 72 köyü, 9 mahallesi ve 169 mezrası vardır, ilçe, ova ve dağlık bir konumda kurulmuştur, ilçeye karasal iklim hakimdir. Çiftçiliğin her türlüsüyle uğraşılmakta, genellikle aile ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Eğitim ve kültürel faaliyetler il e halkın büyük şehirlerle fazla ilişki kurması, çok sayıda halkın Avrupa ülkelerine işçi olarak gitmesi, ilçenin kısıtlı olan sosyal hayatını modern hale getirmiştir. Okuma yazma oranı %98 gibi yüksek bir rakama ulaşmıştır.

ilçe sınırları içerisinde Tigem'e bağlı Sultan Suyu üretme Çiftliği mevcut olup, bu çiftlikte tarım ve meyvecilikle birlikte hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizin ünlü yarış atları burada yetiştirilmektedir.

ilçe, tarihi eser bakımdan eski konaklama merkezi olan han kalıntıları açısından zengindir. Bunlardan Sarıhacı, Bekiruşağı ve Esenbey köylerinde, yine Kürecik bucağına bağlı Düvencik köyü civarında Hititler devrinden kalma Ferik Kalesi ile kaya manzaralarını sayabiliriz.

Gezilebilecek Yerleri : Başpınar, Akpınar, Karadağ eteklerinde Yaylak köyünün üzerinde yaklaşık iki metre çapındaki yapay mağara ile Sultansuyu sayılabilir.

Bağlı Bucaklar ve Köyler : Akçadağ ilçesine bağlı bucak ve köylerin toplam nüfusu 32 238'tir. Köy ve bucaklar şunlardır: Aliçeri, Altınlı, Aksaray, Aşağıörükçü, Bayramuşağı, Bölüklü, Büyükçimis, Bahri (eski ismi Çatyol), Dedeköy, Derinboğaz, Develi, Doğanlar, Dümüklü, Esenli, Gülpınar, Güzyurdu, Fatih, Hançerli, Ilıcak, İkinciler, Kadı İbrahim, Karamağara, Karanlıkdere, Karapınar, Keklikpınar, Keller, Kömekavak, Mihmanlı, Muratlı, Ören, Pınarlıgeçit, Resuluşağı, Sarıhacı, Şıhlar, Yağmurlu, Yalınbudak, Yalınkaya, Yalımlı, Yukarıörükçü, Kürecik, Kepez, Aksüt, Bekiruşağı, Çakılpınar, Çevirme, Darıca, Demirciler, Duruluova, Dutlu, Düvencik, Gürkaynak, Harapuşağı, Kalıyalı, Kasımuşağı, Ortaköy, Taşveler, Tataruşağı, Yenipınar, Yukarı Kozluca, Levent, Bağköy, Büyükköy, Çatalbahçe, Çobanuşağı, Doğantepe, Esenbey, Kayadibi, Kolköy, Kozalak, Kurtuşağı, Küçükkürne, Mezraköy, Sakalı Uzun, Taşolar.

ZORUNLU NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA (NES) DEĞİŞİMİ

Tapuda İsim Tashihi Davalarında Tapu Sicil Müdürlüklerine Başvurulması Gerektiği

TBB Avukatlık Yasası Değişiklikleri Çalışmaları

İlimiz Noterlerinin Cezaevi Tutuklularıyla İlgili İşlem yapabilecek olması

CMK Tel. 0544 428 22 44

Avukat Hakları ve Etik Kurulu Komisyonu Nöbet çizelgesi

Çalışma Komisyonları Ortak Yönergesi 02 Mayıs 2013

Çalışma Komisyonları Ortak Yönergesi değişikliği

CMK Yönergesi 19.madde değişikliği

Avukat Katibi Yönergesi

CMK Uygulama Araştırma ve Eğitim Merkezi Yönergesi Kabul Edildi.

TBB Adli Yardım Avukat Atama ve Takip Sistemi

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği

Anonim Şirketlerin Avukat Bulundurma zorunluluğu ile ilgili Anayasa Mahkemesi Kararı

Ankara 7.Tüketici Mahkemesi Kararı

6100 sayılı HMK’nın 3. maddesi

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı

Anayasa Mahkemesi tarafından Yargıtay ceza dairelerine yapılacak temyiz başvurularında alınacak harç iptal edildi.

PTT Hızlı Tebligat

CMK Müdafilere Yapılacak Ödemelere İlişkin Duyuru

Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla...

TBB Tarafından UBAP Bilgilendirmesi

Resmi İlan Fiyat Tarifesi ile ilgili açıklamalar

Avukat Kimliği Hk. Yargıtay Kararı

Torba Tasarı Kabul Edildi

Stajyerlerin Eğitim Çalışmalarına Katılmaları

Tüm Duyurular

e-İMZA

BARO WEBMAİL

2011 Yılı Asgari Ücret Tarifesi

Malatya Barosu Resmi Web Sitesi 2009 ©  Her hakkı saklıdır, kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.