BASIN AÇIKLAMASI

 BAROMUZ KADIN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI AV.ESRA GENÇ İLE BAROMUZ ÜYELERİ CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLEMESİNE KARŞI BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

KAMUOYUNA DUYURUDUR

 

            TBMM’de iktidar partisi milletvekilleri Mehmet Muş, Halis Dalkılıç, Mücahit Durmuşoğlu, Ramazan Can, Hacı Bayram Türkoğlu ve İlyas Şeker, verdikleri önerge ile  Dünya Çocuk Hakları ve   Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe günler kala; Türkiye’deki çocuklara ve kadınlara acı bir sürpriz yapma hazırlığına girişerek;

            “cebir tehdit hile veya iradeyi sakatlayan başkaca bir neden olmaksızın 16.11.2016 tarihinde kadar işlenen cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda, koşularına bakılmaksızın Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir” şeklinde tbmm’ye değişiklik teklifi sundu.Söz konusu bu skandal teklifi  şiddetle kınıyoruz.

            Açıkça, çocuk tecavüzlerine evlilik kılıfı adı altında meşruluk kazandırmaya çalışan bu öneriyi haklı çıkaracak hiçbir hukuksal ve toplumsal dinamik, gerekçe olamaz. 

            Kadının ve çocuğun istismarcısı ile evlendirilmesi fikri, kadının bir kimlik  olarak kabul edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu önerinin kabul edilmesi halinde, bu düzenlemeden başta kadın ve  çocuklar olmak üzere toplumun her kesimi derin yaralar alacaktır.

         Getirilmek istenen düzenleme 15 yaşından küçük çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarına yöneliktir ve yaş konusunda bir alt sınır da yoktur. Failin yaşı konusunda da bir ayrım getirilmemektedir. Bu durumda 10-12 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunan 40-50 yaşlarındaki bir fail, çocuğun  ‘sözde rızası’  ile çocukla evlenebilecek ve cezası ertelenecektir.

            Kamuoyunu etkilemek adına, önergenin tecavüzleri değil, rızaya dayalı ilişkileri kapsadığını ifade etmek, mağduriyetlerin oluştuğunu savunmak  ülke gerçekliğinden, çocukların gelişim süreçlerini değerlendirmekten uzak ve samimiyetsizdir. Ortada  bir mağduriyet varsa o da ip atlayacak yaşta olan ve okulda olması gereken çocukların istismara uğraması ve bir ömür istismara maruz bırakacak şekilde  evlendirilmesidir.

            Yine bu teklifin tek seferlik bir düzenleme olduğu belirtilmiş ise de, biliyoruz ki bu teklif bir defa kabul edilirse, vergi affı, bedelli askerlik gibi birkaç senede bir yasalara bu tür geçici maddeler  eklenerek çocuk yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesine meşruiyet sağlanacaktır.

            Bu durumda önerge ile açıkça çocuklara tecavüzcüler ile evlendirme zorunluluğu getirilmektedir. Üstelik çocuk, bu önergenin getirdiği yasal durum nedeniyle bu evliliğe katlanmak zorunda bırakılacaktır. 

            Cinsel istimara uğrayan çocuğun, fail ile evlenmesi halinde faile verilecek cezanın ertelenmesi düzenlemesi kabul edilemez. Bu anlayış, çocuk istismarının kurumsallaşması sonucunu doğurur.Bu anlayış suçu ve suçluyu korur. Bu düzenleme toplum yararına değildir. Toplumun böyle bir talebi de yoktur.

            Bu öneri ancak ve ancak kadına ve çocuğa yönelik işlenen suçları özendirir. Çünkü bu bakış açısı tecavüzü cinsellik olarak görmekte ve tecavüzleri normalleştirmektedir. Oysaki tecavüz bir cinsellik değildir, temel insan haklarına yapılmış alçakça bir saldırıdır. 

            Unutmayalım ki “18 yaşın altında her birey çocuktur.” Çocukları  ve kadınları korumak başta DEVLETİN olmak üzere herkesin sorumluluğundadır.

            Yapılmak istenen başta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası ve ulusal çocuğu ve kadını koruyan tüm yasalara aykırıdır. Hepsinden önemlisi vicdanları kanatan bir düzenlemedir.

            Türkiye Büyük Milet Meclisine sunulmuş olan bu utanç önerisinin ivedilikle geri çekilmesini Malatya Barosu  Kadın Hakları, Çocuk Hakları ve İnsan Hakları Komisyonları  olarak talep etmekteyiz. Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

 

Paylaş